Snelle levering
Grote voorraad
Bestaat al 181 jaar!
Afhalen ook mogelijk

Broerenstraat 17
6811 EA Arnhem

Gratis verzending
vanaf €75,00

Hes van Zweeden

Historie van Hes van Zweeden

Met zijn oprichting in 1836 is Hes van Zweeden in Arnhem de oudste nog bestaande wapenzaak van Nederland. Veel is er van dat verleden niet bewaard gebleven, daar heeft de Tweede Wereldoorlog voor gezorgd. Tijdens de slag om Arnhem in 1944 werd ons bedrijf zwaar beschadigd en geplunderd. Desondanks is in grote lijnen nog wel veel van de geschiedenis achterhaald.Hes_van_Zweeden_1836

De zaak werd opgericht door Hendrik Hes van Zweeden, geboren op 7 januari 1810 in Groningen.

Hendrik was geweermaker in het Nederlandse leger. Hij diende onder meer tijdens de Tiendaagse Veldtocht tegen België. Na zijn diensttijd kwam hij naar Arnhem, waar hij zich als meester geweermaker vestigde aan de Pastoor steeg. Vijf jaar later kocht Van Zweeden de winkel in jachtartikelen van J. van de Wall uit de urfstraat en in datzelfde jaar verhuisde hij de winkel naar de Oeverstraat waar ook een woonhuis bij was. Tevens kreeg hij toestemming van het Stadsbestuur om in de tuin een smidse te bouwen. Het ging hem al snel voor de wind. In 1860 kocht hij het pand ernaast erbij. Tussen 1841 en 1859 groeide Arnhem flink, qua inwonersaantal van 9000 tot bijna 24.000. Het gebied rond Arnhem en Nijmegen was populair onder de gegoede Hollandse burgerij en gepensioneerden die terugkeerden uit Nederlands-Indië. Koning Willem III schonk in 1859 het landgoed Bronbeek aan de rand van Arnhem aan de staat, op voorwaarde dat die er een tehuis voor invalide militairen van het koloniale leger zou bouwen. Arnhem werd in die tij ook wel het “Haagje van het Oosten” genoemd. Van Zweeden profiteerde ook mee van die groei.

Het toenmalige assortiment van onze firma bestond uit: kruit, kogels, gietvormen, percussie slaghoedjes, penvuur patronen, wapens, en wapen accessoires. Als geweermaker herstelde Hendrik vele wapens maar maakte ze zelf nog niet. In 1866 was er een grote brand, en volgens de berichten uit die tijd mogelijk ontstaan door zelfontbranding van Bengaals vuur. De voltallige Arnhemse brandweer moest eraan te pas komen. De eigenaars van andere panden in de Oeverstraat drongen er in de krant op aan dat patronen en vuurwerk buiten de stad moesten worden bewaard, maar door strengere opslageisen vond de gemeente dat niet nodig.

Hendrik Hes van Zweeden was getrouwd met Frederica van de Brink. Het echtpaar kreeg vier kinderen, waarvan er drie jong overleden. Hun oudste zoon Berend werd maar negentien jaar. De tweede zoon Paul, eveneens geweermaker, overleed op 29-jarige leeftijd en hun jongste zoon Frederik stierf toen hij twintig was. Alleen hun derde zoon, eveneens Hendrik geheten, bleef in leven.

In 1870 deed Henrik Hes van Zweeden de zaak over aan hem over. Hendrik Jr. Kreeg eveneens vier kinderen, Zijn tweede zoon Hendrik Herman geheten trad in de voetsporen van zijn vader. Hij kreeg zijn opleiding tot geweermaker in Suhl en nam in 1905 de zaak over van zijn vader. In Suhl had hij ook zijn echtgenote gevonden. Ze was een goede partij. Fanny Klarer Schüler was de dochter van Paulus Oskar Bernhard Schüler en Augusta Elisa Maria Schlegelmilch, twee bekende families van wapenfabrikanten. Ze trouwden in 1910. De Zaak bleef H. Hes van Zweeden heten en zat van 1841 tot 1956 aan de Oeverstraat.

Van kort na de Eerste wereldoorlog is een prijslijst van het “Wapenmagazijn H. Hes van Zweeden” bewaard gebleven. Het fraai geïllustreerde boekje van 32 pagina’s heeft vele afbeeldingen waaronder het Walther Model 9 pistool dat in 1921 op de markt kwam. De FN-Browning model 1906 en 1910 pistolen zijn erin afgebeeld maar het model 1922 nog niet.de prijslijst dateert uit 1925.

prijslijst Hes van Zweeden

prijslijst-hes-van-zweeden-oud

De prijslijst van het “Oudste en bekendste magazijn ter stede van jacht- en luxewapens, ammunitie en jachtbenodigdheden”, geeft een aardige blik op het toenmalige assortiment Dubbelloops hagelgeweren, Mauser kogelgeweren flobertbuksen, windbuksen, revolvers en pistolen, munitie, riemen, foedralen, geweerkisten, hondenlijnen, jachtstoelen, weitassen, rugzakken, patronenkoffers, kolfschoenen, geweerolie, signaalhoorns en roofdiervallen.

“soliede goederen en vlugge bediening” meldt het boekje tenslotte.

Na de tweede wereldoorlog kwam er een einde aan het familiebedrijf. In 1945 was Hendrik Herman van Zweeden 68 jaar oud. Het echtpaar had slechts 1 kind, een dochter. Er was dus geen opvolger. De winkel was zwaar beschadigd en geplunderd. Het Huis van de familie Van Zweeden aan de Boulevard Heuvelink, dichtbij de Arnhemse brug, was verwoest. Het is goed voorstelbaar dat Van Zweeden er geen zin meer in had. Hij liet het over aan zijn geweermaker W.H.A. Berensen (die al meer dan dertig jaar bij hem in dienst was) De naoorlogse periode was aanvankelijk moeilijk. De productie van wapens en munitie kwam maar langzaam op gang. Geleidelijk aan begon het echter weer te lopen. In 1954 kwam de zoon van Berensen in de zaak, en twee jaar later verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie: een nieuw gebouwd pand aan de Broerenstraat 17. De naam werd bij dat alles maar heel iets veranderd. H. Hes van Zweeden werd Hes van Zweeden en zo heet de zaak nog steeds. Wim Berensen Jr. was buitengewoon actief in de vereniging van wapenhandelaren. Van  1958 tot 1974  was hij examinator voor het vak-examen Wapenleer, in 1964 schreef hij een cursus voor de PBNA voor de opleiding tot wapenhandelaar en van 1965 tot 1978 was hij secretaris van de vereniging.

 

In 1983 werd Hes van Zweeden opnieuw verkocht, ditmaal aan de huidige eigenaar J.N. Hendriks in de 34 jaar dat hij de zaak runt is er een hoop veranderd. Van een specifieke Jachtwinkel met kleding en laarzen zijn we nu echt een wapen winkel met een nog breder assortiment, met veel beroemde merken,

Vuurwapens, luchtwapens, PCP, Optiek, richtkijkers en verrekijkers, Antieke wapens, messen, schietsport spullen etc. etc.Hes_van_Zweeden_winkel

Met de komst van internet zijn wij ook hierin verder gegaan en in deze snelle tijd is het zaak te blijven door ontwikkelen. Met een Team van Specialisten bedienen wij de klanten op een nog steeds ouderwetse manier, maar met de nieuwste producten. Service staat bij ons hoog in het vaandel !

We hopen dan ook nog heel lang door te gaan met wat we het liefste doen:

Klanten blij maken met onze mooie producten!

Tot snel!

Groet, Team Hes van Zweeden

 

Hes van Zweeden

Welkom bij Hes van Zweeden b.v. een sinds 1836 bestaande en door Justitie erkende (Erkenning: 20060178262) speciaalzaak in Arnhem, het gebied van schietsport, jacht en natuurbeleving in de breedste zin van het woord.

Wij bestaan al meer dan 181 jaar sinds 1836

Lees meer

© 2018 Hes van Zweeden - Website laten maken door Brandpepper - Sitemap